19. máj 2024
Facebook
utorok, 07 máj 2024 16:00

Rusi sa pokúsili spáchať atentát na prezidenta Zelenského, útoku zabránila Ukrajinská bezpečnostná služba

Written by 
Rate this item
(0 votes)

7.5.2024 (SITA.sk) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) tvrdí, že narušila plány ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zabiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ďalších vysokopostavených politických a vojenských predstaviteľov. Zatkla pritom dvoch plukovníkov Štátnej stráže Ukrajiny, ktorá chráni najvyšších predstaviteľov, ktorí sú podozriví, že plán FSB mali zrealizovať. Mužov podľa vyhlásenia SBU naverbovali ešte predtým, ako Rusko vo februári 2022 spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu.

Pokus o atentát očakávali pred inauguráciou

Šéf SBU Vasyľ Maľuk priblížil, že pokus o atentát rátal s útokom ešte pred inauguráciou ruského vodcu Vladimira Putina, ktorá sa uskutočnila v utorok.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ruskí agenti, ktorí sa zamerali na Zelenského, podľa Kyjeva vyhľadali členov ukrajinskej armády v blízkosti prezidentových bezpečnostných zložiek, ktorí by mohli vziať hlavu štátu ako rukojemníka a neskôr ho zabiť.

Špióni stojaci za sprisahaním

Operácia bola údajne riadená z Moskvy. Ukrajina zverejnila aj mená troch údajných ruských špiónov stojacich za sprisahaním. Širší plán bol identifikovať polohu vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov a zacieliť na nich raketový útok, po ktorom by nasledovali ďalšie strely a drony. Spomenutých ukrajinských plukovníkov zatkli pre podozrenia z vlastizrady. Za to im hrozí až doživotné väzenie. Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v máji (fotografie)

Viac k témam: pokus o atentát, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk - Rusi sa pokúsili spáchať atentát na prezidenta Zelenského, útoku zabránila Ukrajinská bezpečnostná služba © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 31 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner